Néhány éven belül többszáz körzet maradhat gyermekorvosi ellátás nélkül

Néhány éven belül többszáz körzet maradhat gyermekorvosi ellátás nélkül

A járvány bebizonyította mekkora a baj a hazai gyerekorvosi ellátásban. A gyerekorvosok nagy része 70 év feletti, a fiatalok nem választják ezt a szakmát a rossz körülmények miatt.

A helyzet egyre csak romlik

Jelenleg négyszáznál is több tartósan betöltetlen alapellátó körzet van az országban. A következő években a helyzet csak fokozódni fog. A járvány idején már megmutatkozott mekkora a probléma, ugyanis a 65 év feletti orvosok nem dolgozhattak.
Azok a problémák, amiket évek óta szajkózunk, most villámgyorsan mindenki számára világossá váltak, hiszen egy-másfél nap alatt tűnt el a házi gyermekorvosok 40 százaléka - mondta a Népszavának Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Így akadtak olyan körzetek, ahol egyáltalán nem maradt orvos, de az sem volt ritka, hogy a korábbi öt-hat orvos helyett egyetlen szakemberhez lehetett fordulni beteg gyerekkel - írja a lap.

A teljes rendszeren változtatni kell

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete úgy számol, hogy 5-10 éven belül megugrik a pályaelhagyó orvosok száma, ugyanis a gyerekorvosok nagy része 70 vagy akár 80 év feletti. 
„Nem lehet abban a struktúrában folytatni az ellátást, ahogy az a járvány előtt működött. Most és azonnal kell változtatni!”  - véli Póta. 

"Arra lenne szükség, hogy az egészségügyi kormányzat végre egyértelművé tegye: hajlandó-e ténylegesen tenni azért, hogy gyermekorvosok lássák el a gyerekeket a jövőben az alapellátásban vagy sem? Ha hiányzik ez a szándék, elképzelhető, hogy a kollégák közül egyre többen a magánellátás felé kényszerülnek orientálódni” – nyilatkozta Altorjai Péter alapellátó gyermekorvos a Visszhangnak.

A Népszava információi szerint jelenleg 102 tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen felnőtt háziorvosi és 105 házi gyermekorvosi praxis van az országban. A legnagyobb hiány a vegyes praxisokból van, melyekben felnőtteket és gyerekeket is ellátnak az orvosok. Ezekből 230 tartósan üres. 
A kormány 10 éve spórol az egészségügyön, ezért a háziorvosi és a házi gyermekorvosi pálya nem vonzó a fiatalok számára, a nyugdíjba vonulóknak így nincs utánpótlásuk - jelentette ki Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.

  • 2020.09.18

Közpénzből fizet busás asszonytartást Rogán volt feleségének, Gaál Cilinek

Szponzorációként 70 milliót kapott a Szerencsejáték Zrt.-től a Cecíliához köthető Fitbalance rendezvénye - derült ki a K-Monitor adatigényléséből.

  • 2020.09.18

Újabb kutatási eredmény mondta ki: összefogással verhető a Fidesz '22-ben!

Az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért: mindenhol csak egy jelöltnek kell elindulnia a Fidesz ellen - derül ki a Szociális Demokráciáért Intézet és a ZRI Závecz Research közösen készített elemzéséből.