Egymilliárdba kerülhet a Koronavírus Békéscsabának

Egymilliárdba kerülhet a Koronavírus Békéscsabának

Újra összeült a városi közgyűlés, több hónap szünet után. A járványveszély komoly gondokat hozott maga után és az önkormányzatnak rendesen meggyűlt vele a baja.

A kimaradás miatt sok ügy került napirendre, amelyeket sürgősen meg kellett tárgyalnia a közgyűlésnek. A legfontosabb azonban a járvány miatti kimaradások és az emiatt kialakult költségek voltak.

Az önkormányzat több bevételi forrástól is elesett az elmúlt 5 hónapban, ennek az oka a munkahelyek elvesztése és a súlyos korlátozások voltak. Ezzel párhuzamosan a kiadások is megemelkedtek.

A vészhelyzeti tartalék létrehozása szerencsére biztosította a közintézmények és az egészségügy zavartalan működését. A beszerzett védőeszközök, valamint az orvosok, ápolók és más kórházi dolgozók fizetése is ebből került ki az átcsoportosítás után. A hatalmas kiadásokból viszont biztosítani tudták a lakosság számára is a védelmet, például mosható szájmaszkok osztogatásával.

A rossz hír az, hogy idén előreláthatólag 1 milliárd forint bevételtől fog elesni a város.

Ebbe beletartozott a parkolás ingyenessé tétele, amely a karantén 5 hónapja alatt elvágta az egyik legbiztosabb önkormányzati bevételforrást. A kb. 280 millió forintos kiesés miatt mélyre kellett nyúlni a városi kasszában.

A várhatóan lecsökkenő iparűzési adó is problémát jelent majd, de ezt egyenlőre még megjósolni sem tudják. Az biztos, hogy ez lesz az egyik legnagyobb csapás a közügyekre.

A most előrelátható tartalékok mértéke kb. 750 millió, ami közel sem éri el az 1 milliárdot. Így is 100 milliót vontak el a sporttól és 300 milliót csoportosítottak át a békéscsabai intézményrendszertől.

Eközben Orbán csicskásai az új költségvetési tervezettel gyakorlatilag megkopasztanák a várost, amely amúgy sincsen a legjobb helyzetben.

A legtöbb költségvetési problémát az okozta, hogy a vámpírkormányra nem lehetett számítani. Kötelességeiket nem teljesítették, a Fidesz sok szempontból cserben hagyta a várost. Erre pedig elvenné az összes lehetséges bevételi forrását, amiből nem adna vissza semmit.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.08

Itt a második hullám, Herczeg Tamás mégsem tesz semmit a csabaiak védelmében

Míg máshol a képviselők megállás nélkül a közbiztonságon és a közegészségen dolgoznak, Herczeg csak felveszi  a fizetését, és ölbe tett kézzel lustálkodik.

  • 2020.08.18

Kedves szó helyett gumibot: máris akadozik a csabai iskolaőr-képzés

Sokan jelentkeztek, most sokan ki is buktak. Az iskolaőr-program alig indult el, máris komoly hiányosságok látszanak.

  • 2020.08.07

3 milliárdos támogatás a munkahelyeknek, nuku segítség a dolgozóknak

A Fidesz nagyon kapkod, hogy újraindítsa a gazdaságot Békéscsabán is. Orbán viszont csak a mutyiknak kedvez, nekünk nem jár semmi.